.
Leembouw en tadelakt

Leemstucwerk
Leem is een heel bijzonder en oeroud bouwmateriaal. Het heeft zeer goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen en een natuurlijke uitstraling. Zeker in combinatie met wandverwarming is leem een ideale wandafwerking. Je benut dan de mogelijkheid om radiatoren te laten vervallen en heerlijke stralingswarmte te introduceren. De ondergrond van leemstuc kan een ‘gewone’ gemetselde binnenmuur zijn, maar het is mooier om de wand op te bouwen met leemstenen. Dat is (Nederlands) leem dat wordt geperst tot bouwstenen.Er zijn veel mogelijkheden om het wandoppervlak een bijzondere en natuurlijke uitstraling te geven.
De basisleem is bruin en door wapening met stro, hennep of andere vezels krijg je een heel ‘levende’ wandafwerking. Een leemfinish kan met natuurlijke pigmenten worden gekleurd. Met allerlei toevoegingen kun je subtiele verschillen aanbrengen. Heel mooi is het om verlichting te integreren in de wand, en zelf vind ik het leuk om door toevoeging van boomstammen, takken of zwerfkeien het natuurlijke karakter te accentueren.Tadelakt
Dit is een van oorsprong Marokkaanse glansstuc op basis van natuurkalk. Door polijsten wordt het oppervlak dusdanig verdicht dat het materiaal waterbestendig wordt en een prachtig glanzend uiterlijk krijgt. Doordat tadelakt handmatig met een kleine steen wordt gepolijst is het oppervlak niet volledig strak, wat het natuurlijke en ambachtelijke karakter eruit laat springen. Tadelakt is als alternatief voor tegelwerk ideaal om de ‘natte ruimten’ mee af te werken, en heel geschikt om  een wasbak, douche of bad van te maken.