.Leemkachels

Stralend middelpunt

Een leemkachel is een houtgestookte warmtebron die bij voorkeur op een centrale plek in de woning wordt gebouwd. Een leemkachel wordt vanzelf het stralende middelpunt van het huishouden, want iedereen voelt zich aangetrokken tot de heerlijk comfortabele warmte. De vormgeving is bijna volledig vrij en de kachel kan dus helemaal in harmonie met de woning worden gebracht.

De stookruimte wordt natuurlijk opgebouwd uit vuurvaste stenen, maar de buitenkant wordt gemaakt van leemstenen en afgewerkt met leemstuc. De eindafwerking kan bestaan uit basisleem met bijvoorbeeld stro, of daarna worden voorzien van een leemfinish in een kleur naar wens. Ook kan de kachel worden afgewerkt met een minerale verf, of zelfs tadelact.

Leemkachels ontwerpen

De werking van een leemkachel berust op het zogenaamde tegenstroomprincipe. De hete rookgassen verlaten niet direct de schoorsteen maar worden eerst naar beneden gevoerd, tot op vloerniveau. De warmte blijft zo langer in de kachel en wordt opgeslagen in de stenen massa, heel geleidelijk verdeeld en vervolgens afgegeven aan de ruimte.

De aanraaktemperatuur van de kachel schommelt tussen de 30 en 50 graden Celsius, wat in de hele ruimte een bijzonder aangename stralingswarmte oplevert. Dit is het soort natuurlijke, gezonde warmte dat ook voelbaar is als je op een beschutte plek van een winter- of voorjaarszonnetje zit te genieten.

Leemkachel, bakoven

De kachel kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld een verwarmd bankje, opslagruimte voor hout, nisjes of warmhoudvakken. Ook een bakoven voor pizza’s of een houtgestookt fornuis behoren tot de vele mogelijkheden. Zulke toevoegingen zijn heel aangenaam en praktisch, en maken tegelijkertijd van de kachel een uniek warmtemeubel.

Leemkachels bouwen


De voordelen op een rij

Gezonde stralingswarmte
De grote massa van de kachel maakt de opslag van warmte in de stenen mogelijk. De lemen buitenmantel van de kachel wordt nooit heet, maar geeft de warmte gelijkmatig af aan de ruimte. De kachel geeft dus stralingswarmte en geen convectiewarmte, zoals bij radiatoren of metalen kachels. Er is geen luchtverplaatsing, en dus geen last van koudetrek en dwarrelend stof.

Natuurlijke bouwmaterialen
De kachel wordt opgebouwd uit vuurvaste stenen, leemstenen en een pleisterlaag van leem. De leem wordt in Nederland gewonnen. De winning en productie zijn nauwelijks milieubelastend.

Schone verbranding
Door de massieve stookruimte worden hoge verbrandingstemperaturen gehaald (ca. 1000 graden).  Een heet vuur geeft een schone verbranding en dus ook schone rookgassen.

Hoog rendement
Doordat de warmte-energie uit het hout niet direct de schoorsteen uitgaat maar in de stenen wordt opgeslagen, heeft deze kachel een bijzonder hoog rendement. Een mand hout van zo’n 20 kg geeft voldoende energie om 24 uur gelijkmatige warmte aan de woning af te geven. Deze combinatie van gezond verwarmen en efficiënt energie gebruiken is met andere warmtebronnen niet of nauwelijks te evenaren.

Vrij in de vormgeving
Doordat het een ambachtelijk vervaardigde kachel is, ben je in de vormgeving heel vrij. Je kunt je eigen kachel ontwerpen, en daar help ik graag bij. Vrijwel alles is mogelijk!

Leemkachel ontwerpen

Speksteenkachels

Een speksteenkachel werkt ook volgens het tegenstroomprincipe, waarbij dus de rookgassen van boven naar beneden door de kachel worden geleid. Speksteen (ook wel bekend als soapstone) is hier het opslagmedium voor de vrijkomende warmte. Het is een natuursteen die wordt gewonnen in enkele mijnen in Finland, waar de stenen ter plaatse worden bewerkt tot bouwstenen voor een groot aantal standaardmodellen kachels, bakovens en fornuizen. Als u hierover meer wilt weten, verwijs ik u graag naar de site van Tulikivi, een van de bekendste producenten van speksteenkachels.  Al deze modellen kan ik u leveren en voor u monteren.