.
Aandachtspunten bij woningverbetering

Bij alles wat je in huis zou willen veranderen, zijn er belangrijke aandachtspunten die voortkomen uit basisbehoeften. Je woning is als het ware een derde huid. Het moet een veilige, gezonde en comfortabele plek zijn, waar je tot rust kunt komen en weer kunt opladen. Je woning moet bij jou passen, in harmonie zijn met wie je bent en hoe je wilt leven. Deze aandachtspunten hebben directe invloed op je gevoel van welbehagen in je eigen huis:

1.
Je derde huid beschermt je natuurlijk, net als de eerste en tweede, tegen regen, wind en kou. Je woning moet bouwkundig en bouwfysisch in orde zijn. Vaak zijn op dit gebied zaken niet goed voor elkaar, waardoor alleen al verbeteringen in isolatie, vochthuishouding en ventilatie ervoor kunnen zorgen dat een gezonder en comfortabeler binnenklimaat ontstaat.

2.
Als je een leefruimte niet prettig of gezellig vindt, kan dat komen doordat verhoudingen, vormen, licht, kleuren, materialen of warmtebronnen niet bij elkaar of bij jou passen. Het kan je een gevoel van latent onbehagen geven en je zelfs blokkeren. Bedenk dat vrijwel alle woningen op de tekenplank met rechte lijnen en haakse hoeken worden ‘uitgedacht’. Dat dit gegeven een negatieve invloed op je gemoedstoestand kan hebben, is voor mij heel duidelijk. Leuk is dat hetzelfde gegeven juist ook zo veel mogelijkheden biedt om op een relatief simpele manier te verbeteren.

3.
Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het tegengaan van de menselijke verspilling. Bij veranderingen zou energiezuinigheid een uitgangspunt moeten zijn. Het spaart op termijn in je portemonee, het spaart direct het milieu, en het geeft je ook direct een goed gevoel.

4.
Natuurlijke en gezonde materialen hebben altijd de voorkeur, mits toegepast op de juiste plek zodat de kwaliteiten ervan optimaal worden benut.

5.
De manier van verwarmen heeft grote invloed op je comfortgevoel. Naar mijn overtuiging heeft lage temperatuur stralingswarmte in vrijwel alle gevallen de voorkeur boven de hogere temperatuur convectiewarmte. Warmtebronnen met een hoge oppervlaktetemperatuur zorgen voor circulerende lucht (convectie): de verwarmde lucht stijgt op bij de warmtebron en daalt na afkoeling op een andere plek. Dit effect heeft naast grotere temperatuurverschillen in de ruimte ook andere ongewenste gevolgen, waaronder tocht, stofverplaatsing en stofschroei.
Bij stralingswarmte is er daarentegen nauwelijks luchtbeweging in de ruimte, terwijl met een lagere luchttemperatuur hetzelfde comfortgevoel wordt bereikt. Beter nog: het comfortgevoel van een beschutte plek in de voorjaarszon.  Puur natuur dus.  Door hier aandacht aan te besteden kan het wooncomfort sterk worden verbeterd.